lunes, 2 de noviembre de 2009

EL AYUNTAMIENTO DE SANT ANDREU DE LLAVANERES REBAJA EL SUELDO AL ALCALDE DE CiU





En el Pleno Municipal del Ayuntamiento de Sant Andreu de Llavaneres, celebrado el pasado miércoles 28 de octubre, se acordó, previa moción de ERC con el apoyo de toda la oposición, rebajar el sueldo del alcalde de CiU Bernat Graupera un 25% como medida ejemplificadora para afrontar la crisis y como castigo por la falta de dedicación del alcalde. El cabreo del edil convergente fue monumental. Tras esa importante rebaja de sueldo que le deja su salario en unos 3.500 euros, el alcalde, militante de Unió Democrática de Catalunya, ha decidido arremeter contra todo lo que se menea y al precio que sea. La primera de sus medidas ha sido introducir un punto de urgencia en el orden del día del pleno que continuará hoy lunes para someter al Pleno Municipal un acuerdo de Junta de Gobierno, tomado tras una reunión irregular en el propio consistorio el pasado sábado a la que asistieron no sólo los regidores de la coalición sino también dirigentes locales que nada tienen que ver con los recursos económicos del ayuntamiento. De ese modo, la coalición local de CiU ha decidio llevar a su Ayuntamiento a un proceso judicial en la Audiciencia Nacional en el que, en cualquier caso, los intereses del municipio ya son salvaguardados por el propio Ministerio Fiscal. No obstante, el alcalde Graupera ha decidido  utilizar al ayuntamiento embarcándolo en un gasto innecesario para utilizar políticamente la trascendencia mediática de la Operación Pretoria que instruye el juez Garzón. Ahora pretende vestir la decisión tomada por CiU, dominada por Unió que es el partido de Graupera, para convertirse en acusación contra los ex-dirigentes y altos cargos de la Generalitat gobernada por CiU, Maciá Alavedra y Lluis Prenafeta, únicos beneficiarios, junto con el ex-diputado socialista Luis García, de la modificación puntual del plan urbanístico en Can Riviere. Resulta extraño, y curioso, que un alcalde de Unió arremeta contra sus socios de Convergencia sin importarle ni tan siquiera perjudicar a su partido, a Pujol o a CiU con tal de intentar salpicar al portavoz del principal partido de la oposición municipal que es el PP.

EL PUNT, en su edición del 30 de octubre recogía la información:

"Graupera defensa la dedicació exclusiva i recorda que a l'inici del mandat ningú no hi va votar en contra.


L'oposició, que ara té majoria, va forçar l'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), a abaixar-se el sou un 25%. La proposta la va fer ERC però de seguida tots els grups municipals s'hi van afegir per retreure a Graupera que «ni hi dedica prou hores» ni «el seu rendiment a l'alcaldia és òptim». Conscient que està en minoria i que poca cosa podia fer per fer marxa enrere, l'alcalde va defensar la dedicació exclusiva que té i va recordar que quan es va assignar el sou ningú no hi va votar en contra. A partir de l'1 de gener, Graupera passarà de cobrar 4.150 euros bruts mensuals a cobrar-ne 3.250. Una retribució «més que digna», segons l'oposició, en temps de crisi.

Tot i que la proposta manifestava que en un moment econòmic complicat com l'actual calia ser molt curós amb les despeses municipals i aplicar polítiques d'austeritat, tots els grups van esplaiar-se posant en dubte la feina de l'alcalde per justificar la reducció del seu sou. El regidor d'ERC i exsoci del govern, Joan Mora, es va mostrar especialment crític amb l'actitud de Graupera. El republicà, però també el regidor de SOS Llavaneres, Josep Ruiz, va dir-li que ni fa la feina que li toca ni hi dedica prou temps. «En l'última setmana ha arribat a l'Ajuntament a les deu o a quarts d'onze i alguns dies ni tan sols se l'ha vist», va assegurar Mora. Per l'altre exsoci de govern, Joan Rubal, de Gent de Llavaneres, a banda de la crisi, «hi ha coses que no funcionen». «No plantejaríem cap rebaixa en el sou si el rendiment fos òptim», va afegir-hi. Si pels socialistes la retallada de la retribució de Graupera més que com un càstig s'hauria de veure com una mesura exemplar d'estrènyer-se el cinturó i una mostra de «responsabilitat i solidaritat», els populars creuen que els més de 3.200 euros nets mensuals que cobrarà és un salari «més que digne» pels temps que corren.

La moció proposava que el sou de la regidora d'Urbanisme, Sandra Carreres (CiU), també es reduís un 10%, però com que els acords es van votar separadament aquesta proposta no va prosperar perquè SOS Llavaneres i Gent de Llavaneres van optar per abstenir-se. Els dos grups van afirmar que Carreras sí que té la seva confiança.

L'alcalde va admetre que la moció responia a un acte de venjança i que el sorprenia aquest canvi de parer, quan al començament del mandat ningú no s'hi va oposar; a més d'assenyalar que les dedicacions exclusives dels alcaldes són habituals arreu «perquè són necessàries per gestionar tot un ajuntament», i més quan a Llavaneres no hi ha càrrecs de confiança, ni gerents, ni directors d'àrees. «Respecte al sou que vaig assignar-me, va ser el mateix que tenia quan treballava en l'àmbit privat, ni més ni menys», va dir. Graupera va afirmar també que, si bé la seva retribució entra dins de les recomanacions de l'Associació Catalana de Municipis, les assignacions que tenen els regidors de l'oposició per assistir als plens és molt superior. Malgrat tot, va assenyalar que «continuarà treballant amb la mateixa il·lusió i ganes» tot i l'opinió de tota l'oposició.

L'Ajuntament no augmentarà la pressió fiscal

L'Ajuntament de Llavaneres no apujarà l'any que ve cap impost ni taxa municipal. El regidor d'Hisenda, Josep Molina (CiU), va explicar que les ordenances fiscals per a l'any que ve, que es van aprovar per unanimitat, a banda de congelar-se inclouen algunes modificacions noves. D'una banda, es bonificarà fins a un 75% l'impost de vehicles als propietaris de cotxes elèctrics, i, de l'altra, es canviarà la forma de pagament de la taxa d'ocupació de via pública, que ara serà per hores. A més, també està previst que les famílies monoparentals tinguin els mateixos descomptes que les famílies nombroses, una aportació que va fer ERC, a través d'una moció que es va aprovar per unanimitat. Només el PP va dir que si no es tocaven els impostos era perquè s'havia aprovat abans una proposta seva, fa alguns plens."

No hay comentarios: