martes, 2 de marzo de 2010

Un jove d'Alella que estava de vacances, primer català mort en el terratrèmol de Xile

EL PUNT

Miguel Marín, de 29 anys, va acampar amb uns amics a la platja de l'illa Robinson Crusoe i va ser engolit pel tsunami

02/03/10 02:00 - Alella - lluís martínez
Un jove alellenc de 29 anys, Miguel Marín, és la primera víctima mortal del tsunami que va engolir l'illa Robinson Crusoe, l'única habitada de les tres que formen l'arxipèlag Juan Fernández, a 600 quilòmetres de la costa de Xile. Marín havia anat al país sud-americà de vacances amb set amics, que han resultat il·lesos. Segons expliquen els familiars, el grup hauria acampat prop de la platja i no hauria tingut temps de fugir cap a l'interior quan l'onada gegant va caure sobre l'illa. El jove hauria mort com a conseqüència d'un cop al cap després que l'aigua se l'endugués. El tsunami va arribar fins a 300 metres a l'interior del territori i va destruir uns 200 habitatges. L'últim recompte parla de vuit víctimes i tretze desapareguts.

El terratrèmol de 8,8 graus que va sacsejar el sud i el centre de Xile la matinada de dissabte no es va sentir gaire a l'illa, però sí que ho va fer el tsunami posterior. Les onades, segons explicaven alguns testimonis, van endinsar-se terra endins uns 300 metres i van arrasar tot el que van trobar. També les tendes de campanya del grup d'amics del veí d'Alella Miguel Marín, que hi havien anat de vacances. Segons explica un dels familiars de la víctima, Eduardo Vázquez, l'onada gegant va sorprendre el grup i es va emportar tot el campament, però tothom va resultar il·lès, excepte Marín, que com a conseqüència d'un cop al cap –se suposa que amb alguna roca– va morir a l'instant. «Vam començar a patir quan vam saber que el tsunami havia afectat la zona, però fins diumenge no ens va arribar la terrible notícia», explicava Vázquez. Va ser a través d'un correu electrònic escrit pel pare de la xicota de Marín, que també viatjava amb el grup, que la família del jove alellenc va rebre la notícia de la mort: «Ens ho va confirmar el seu sogre perquè el Ministeri d'Afers Estrangers és un autèntic desastre, que a sobre no ens han ajudat gens», es lamentava. De fet, l'ambaixada espanyola de Xile encara no els ha confirmat la mort.

Primer viatge

Miguel Marín havia marxat dimarts passat cap a l'illa Robinson Crusoe on va arribar dimecres. Era la primera vegada que hi anava i havia triat aquella destinació perquè li atreia l'exuberància del paisatge. Viatjava acompanyat de set amics: quatre catalans, com ell; dos madrilenys i un xilè i la intenció era poder tornar a casa dissabte vinent. «Estem desolats i molt afectats», comentava Vázquez, que ahir s'havia convertit en portaveu de la família. Tot i que Marín no era casat, feia temps que tenia parella, una noia del Masnou. El jove alellenc havia estudiat periodisme, però actualment treballava en una botiga esportiva a la capital del Maresme (Decathlon).

D'altra banda, ahir també es va conèixer que altres catalans han patit les conseqüències del terratrèmol xilè. Eva Ruiz, de Torroella de Montgrí, i Pasqual Zacarias, de Tortellà, estan atrapats a Santiago de Xile. Juntament amb un company gallec, havien d'agafar un avió amb destinació a Madrid justament el dia del sisme i des d'aleshores estan esperant que els col·loquin en un altre vol. Tots tres estan bé de salut, però lamenten que la representació diplomàtica espanyola no s'hagi preocupat per la seva situació.

No hay comentarios: